Ga naar de inhoud

Kulturele Haadstêd: wat doet Veiligheidsregio Fryslân?

26 maart 2018

Dit jaar is ‘ús jier’ met Leeuwarden-Fryslân als Kulturele Haadstêd. Om dat te vieren, worden er tal van evenementen georganiseerd door heel Friesland. Voor de evenementenadviseurs van Veiligheidsregio Fryslân betekent dit maar één ding: werk aan de winkel! In 2018 verwachten de evenementenadviseurs de betrokken partijen van ongeveer 1300 evenementen van advies te voorzien.

Natuurlijk wil Veiligheidsregio Fryslân dat al deze evenementen zo veilig mogelijk verlopen. Daar buigt het Evenemententeam zich over. Zij voorzien de betrokken partijen van adviezen voor het veilig verloop van een evenement. Doordat er met Kulturele Haadstêd veel meer evenementen plaatsvinden, werken de evenementenadviseurs achter de schermen keihard, zodat bezoekers zorgeloos van de evenementen kunnen genieten.

De opening van Kulturele Haadstêd als startsein

Inmiddels ligt de opening van Kulturele Haadstêd achter ons. Een flinke uitdaging, waarvoor Veiligheidsregio Fryslân, onder regie van de gemeente Leeuwarden, voorbereidingen heeft getroffen. Iedere drie weken vonden overleggen plaats, waarbij alle puzzelstukjes in elkaar gepast werden. Denk hierbij aan de wensen en eisen van de organisator, de inzet van de ambulance, politie en brandweer, handhaving van de openbare veiligheid en regelingen rondom verkeer en vervoer.

Voorbereidingen voor 2018

Uiteindelijk was de opening een groot succes! Tegelijkertijd was de opening het startsein voor de rest van de festiviteiten in 2018. Zo is het team inmiddels alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Reuzen die in augustus naar Leeuwarden komen, At the Watergate in Sneek en de Tall Ships in Harlingen. En dan zijn er naast de extra evenementen in het kader van Kulturele Haadstêd natuurlijk ook de reguliere en jaarlijks terugkerende evenementen. Een bomvol jaar!

Wat doen de evenementenadviseurs?

Evenementen geven sfeer en levendigheid aan een dorp of stad, maar brengen ook bepaalde risico’s met zich mee. De hulpdiensten doen hun uiterste best om de veiligheid en gezondheid van de bezoekers te waarborgen. Het is de insteek om per evenement te kijken naar mogelijke risico’s en aan de hand hiervan te beoordelen of een evenement op een veilige manier kan plaatsvinden.

Gezamenlijk advies vanuit de hulpdiensten

Sinds 2017 trekken de Brandweer en Crisisbeheersing (waar de GHOR onder valt) met elkaar op in de advisering voor evenementen. Daardoor ontvangen gemeenten één advies van Veiligheidsregio Fryslân, maar wel gespecificeerd op brandweerveiligheid en geneeskundige hulpverlening. Bij de meest risicovolle evenementen wordt ook het advies van de politie geïntegreerd. Samen inventariseren wij risico’s, stellen maatregelen voor, werken scenario’s uit en stemmen het evenement af met onze ketenpartners.

Een geneeskundig advies wordt bijvoorbeeld afgestemd met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV), Dokterswacht Fryslan, Ziekenhuizen, Meldkamer Noord Nederland en EHBO partijen. Wij zijn voortdurend met deze partners in gesprek over de geneeskundige inzet tijdens evenementen en de impact die dit heeft op de zorg in de regio. Tot slot informeren wij de crisisorganisatie over de evenementen in de regio, zodat zij in geval van een calamiteit goed voorbereid hun werk kunnen doen.