Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

9 januari: drukke dag voor Veiligheidsregio Fryslân en hulpdiensten

09 januari 2020

‘Het was een ultieme test’, zo omschreef Wim Kleinhuis, directeur van Veiligheidsregio Fryslân, de dag van 9 januari 2020. Een GRIP-incident vanwege een verdacht voorwerp, een GRIP-incident van een zeer grote brand én een ernstig verkeersongeluk op hetzelfde moment. Meerdere incidenten tegelijk, dat komt niet heel vaak voor. “Maar we kunnen dat prima aan,” constateerde Kleinhuis na afloop.

GRIP 1: verdacht pakketje station Leeuwarden

Om 11.00 uur werd een verdacht pakketje in een lege trein op het station in Leeuwarden gevonden. In eerste instantie werden daarom twee treinsporen afgezet voor onderzoek, maar er werd al snel besloten om het hele treinstation te ontruimen en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) te waarschuwen. Toen uit onderzoek van de EOD bleek dat er geen gevaar was werd tegen 15.30 uur het treinstation weer volledig vrijgegeven.

Meer informatie over dit incident

 

GRIP 1: grote brand in Grou

Op hetzelfde moment brak er een zeer grote brand uit in een loods met boten in Grou. Door de hoeveelheid rook en harde wind werd ook dit incident opgeschaald naar een GRIP 1 situatie. Tijdens de brandbestrijding viel er een muur om, waardoor twee brandweercollega’s lichtgewond raakten. Tijdens de brand is een NL-Alert verstuurd waarin mensen werden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en ventilatie te schakelen, in verband met de grote hoeveelheid rook. Tijdens het incident zijn een groot aantal brandweercollega’s uitgerukt van de posten in Akkrum, Grou, Heerenveen, Leeuwarden, Mantgum en Burgum.

Zie ook de tweets van Brandweer Fryslân

 

Auto-ongeluk: Auto in sloot bij Wirdum

Op de A32 is ter hoogte van de afrit Wirdum een vrouw met haar voertuig in een sloot beland. Dit gebeurde rond 13.00 uur. De vrouw is zelf uit de auto gekomen. De brandweerploeg uit Menaam heeft nog geholpen door middel van een ladder over de sloot, zodat de vrouw van het weiland naar de kant kon komen. De vrouw is behandeld en overgebracht naar het ziekenhuis. Het oppervlaktereddingteam van Grou moest vanwege dit ongeluk hun bluswerk in Grou tijdelijk onderbreken.