Zo weet jij hoe en waar je veilig kunt schaatsen

27 november 2017

Begint de schaatskoorts al een beetje toe te slaan? Ook al ligt er nu nog geen natuurijs, achter de schermen wordt al hard gewerkt om er voor te zorgen dat jij straks veilig de schaatsen kunt onderbinden. Wil je weten hoe & waar je straks veilig het ijs op kunt? Dat lees je hier!

Zo ga je veilig het ijs op

Veilig schaatsen is vooral je eigen verantwoordelijkheid. Daar kun je op een eenvoudige manier voor zorgen:

  1. Kijk op friescheijsbond.frl waar je veilig kunt schaatsen.
  2. Ga nooit alleen het ijs op.
  3. Neem een ijspriem en touw mee (voor als je toch door het ijs zakt).
  4. Doe je mee aan een speciaal schaatsevenement? Kijk dan ook op de website van het evenement zelf, op friescheijsbond.frl of op www.knsb.nl.

Wist je trouwens dat als de IJsbond het ijs aan het vegen is, dat dat niet meteen betekent dat je er ook al veilig op kunt schaatsen? Vaak wordt het ijs juist geveegd omdat het nog te dun is; door het vegen groeit het ijs sneller. Handig om te weten!

Samen werken aan mooi en veilig ijs

De Friesche IJsbond en de Friese gemeenten doen er samen alles aan om schaatsen op natuurijs mogelijk te maken; Veiligheidsregio Fryslân adviseert hen daarbij. De korte winters van tegenwoordig vragen om nieuwe afspraken, zodat bij vorst het ijs optimaal kan groeien. In het najaar van 2017 zijn daarom de afspraken herzien. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Friesche IJsbond op 25 november zijn de nieuwe afspraken definitief vastgelegd:

  • De 22 ijswegencentrales van de Friesche IJsbond controleren het ijs op dikte en betrouwbaarheid, maar zorgen er ook voor dat het ijs sneeuwvrij blijft, zetten banen uit, plaatsen wegwijzers op het ijs en zetten wakken en gevaarlijke plekken af.
  • De Friese gemeenten zorgen o.a. voor de orde en veiligheid op het ijs en voor vergunningen (en de juiste naleving daarvan) voor evenementen op het ijs. Voor het verlenen van een vergunning gebruiken de gemeenten o.a. het advies van de ijswegencentrale over de betrouwbaarheid van het ijs.

Zo werken we samen aan mooi en veilig ijs!

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.