Terugblik: grootschalige oefening op Sneekermeer

20 april 2018

Een explosie en brand aan boord van een zeekadettenschip, meerdere gewonden en mensen te water… dat was het scenario van de meerdaagse grootschalige hulpverleningsoefening van Veiligheidsregio Fryslân op het Sneekermeer in april 2018. Ruim 150 hulpverleners en vrijwilligers deden mee aan deze oefening.

Oefenscenario: explosie op zeekadettenschip

Op de vier oefenavonden met steeds andere deelnemers werd hetzelfde scenario gespeeld: tijdens de voorjaarsvakantie is een zeekadettenschip met ongeveer 40 mensen aan boord onderweg. Het schip is onderweg van Lemmer richting Lauwersoog om daar de Waddenzee op te gaan. Tijdens deze vaart gaat het ter hoogte van Sneek mis. Door een explosie in de machinekamer ontstaat er een brand aan boord. Het schip raakt stuurloos en loopt aan de grond in de vaargeul. Het schip raakt lek en dreigt te zinken.

De zeekadettenkorpsen uit Harlingen, Lemmer en Urk deden alle oefenavonden vrijwillig mee als de ‘slachtoffers’ die geholpen moesten worden. Daarnaast speelden er Lotusslachtoffers mee. Tijdens de laatste twee oefenavonden is ook de opvang van slachtoffers door de gemeente geoefend.

Hulpverlening door private watersportorganisaties

In de oefening draaiden ook private watersportorganisaties mee. In 2016 en 2017 is hier een pilot mee gedraaid: watersportorganisaties zijn bij een ongeval op het water vaak sneller ter plaatse dan hulpdiensten, en kunnen dan eerst hulp verlenen of zelf kleine incidenten zelf oplossen. Deze organisaties worden vanuit Meldkamer Noord Nederland gealarmeerd bij een incident. De pilot is een groot succes: de watersportorganisaties zijn al tientallen keren in actie gekomen, tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen en hulpdiensten. Tijdens de oefening op het Sneekermeer deden de private watersportorganisaties actief mee.

Livestream en film

Tijdens de laatste oefenavond stond een livestream van de oefening gepland. Helaas waren er technische problemen, waardoor de livestream niet door kon gaan. Tijdens de vier oefenavonden zijn daarnaast ook opnamen gemaakt voor een korte film over de oefening. Binnenkort komen deze beelden beschikbaar. 

Deelnemers aan de oefening

Aan de oefening deden de volgende organisaties mee: Brandweer Fryslân, Politie Eenheid Noord-Nederland, Meldkamer Noord Nederland, Gemeente Súdwest Fryslân, Gemeente De Waadhoeke, Gemeente De Fryske Marren, Gemeente Weststellingwerf, Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân, Regionale Ambulancevoorziening Fryslân, private watersportorganisaties en het Zeekadetkorps Harlingen, Lemmer en Urk. Veiligheidsregio Fryslân coördineerde de grootschalige oefening.

Gezonder en veiliger Fryslân

Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Crisisbeheersing, Brandweer Fryslân en GGD Fryslân met elkaar aan een gezonder en veiliger Fryslân. De afdeling Crisisbeheersing is onderdeel van de Veiligheidsregio en onder andere verantwoordelijk voor de vakbekwaamheid van de crisisorganisatie. Door te oefenen bereidt Veiligheidsregio Fryslân de crisisorganisatie en de hulpdiensten zo goed mogelijk voor op incidenten op het water.