Stagiaires dragen bij aan onze kennis en expertise

14 februari 2018

De afgelopen periode heeft Veiligheidsregio Fryslân onder andere vijf afstudeerders begeleid. Zij hebben weer een waardevolle bijdrage geleverd aan de kennis en expertise van onze organisatie.

Hieronder is te lezen wat de inhoud was van het onderzoek en wat de resultaten waren. De onderwerpen die zij onderzocht hebben zijn de volgende:

  • Gebruikersvriendelijk meerjarenbeleidsplan Veiligheid
  • Communicatietoolbox voor de afdeling Crisisbeheersing
  • Meetbaarheid minder incidenten, slachtoffers en schade: Brandweer Fryslân
  • Mogelijkheden van geo-informatie tijdens crisissituaties
  • Rol van Veiligheidsregio Fryslân bij sluimerde crisis

 

Gebruikersvriendelijk meerjarenbeleidsplan Veiligheid

De nieuwe beleidsperiode 2019 - 2022 staat voor de deur. Marije van Opstall (student Integrale Veiligheid) heeft in dat kader onderzoek gedaan naar hoe het meerjarenbeleidsplan meer aan kan sluiten bij de gebruiker (medewerkers en bestuur). Hiervoor heeft ze gekeken naar de wettelijke eisen die gelden voor het beleidsplan. Daarnaast heeft ze de gebruikers van het plan gevraagd naar wensen, behoeftes en verbeterpunten.
Er zijn een aantal aspecten die volgens de Wet veiligheidregio’s (daarna Wvr) terug moeten komen in een beleidsplan, maar de vorm van het beleidsplan is vrij. De gebruikers hebben behoefte aan een beleidsplan dat zorgt voor verbinding op de werkvloer en de praktijk, zodat het ieders ‘eigen’ beleidsplan wordt. Verder moet het een helder en compact plan zijn, voorzien van afbeeldingen, pictogrammen en infographics.

Communicatietoolbox voor de afdeling Crisisbeheersing

Heeft de afdeling Crisisbeheersing behoefte aan een digitale communicatietoolbox, waarmee onder meer zelf communicatiematerialen zijn te maken? Deze vraag stelde Inez Brouwer (student Communicatie) aan de collega’s van crisisbeheersing. Het antwoord op die vraag was duidelijk:
Binnen crisisbeheersing is behoefte aan tools om infographics te maken en sjablonen in de huisstijl van de veiligheidsregio (voor bijvoorbeeld factsheets, flyers en Prezi’s). Verder is er ook de behoefte om meer met animaties te werken. Het is de bedoeling om, op basis van de aangedragen wensen en ideeën, in 2018 een communicatietoolbox te ontwikkelen.

Meetbaarheid minder incidenten, slachtoffers en schade: Brandweer Fryslân

Brandweer Nederland heeft in de begroting 2018 een aantal speerpunten opgenomen. Eén hiervan is minder incidenten, minder slachtoffers en minder schade. Binnen Brandweer Fryslân wordt gestreefd naar 10% minder incidenten, slachtoffers en schade ten opzichte van het vorige jaar. Wijnand Langeveld (student Integrale Veiligheid) heeft gekeken of deze variabelen wel meetbaar zijn. Uit zijn onderzoek blijkt dat slachtoffers en schade op dit moment niet kunnen worden gemeten, gegevens over incidenten zijn wel bekend. Wijnand adviseert ons om na te denken over wat de meerwaarde is van het meten van slachtoffers en schade, en wat het zegt over de organisatie. Wanneer dat duidelijk is, is zijn advies om deze begrippen samen met onder andere de Bond van Verzekeraars en de Brandwondenstichting meetbaar te maken.

Mogelijkheden van geo-informatie tijdens crisissituaties

Wat hebben de crisisfunctionarissen van Veiligheidsregio Fryslân nodig om structureel geo-informatie te benutten tijdens een evenement of crisissituatie? Om antwoord te krijgen op deze vraag heeft Helena Jouwersma (student Integrale Veiligheid) onderzocht welke partijen relevante informatie beschikbaar hebben om vervolgens te kijken hoe geo-informatie structureel benut kan worden.
Het advies van Helena luidt onder andere draag zorg voor up-to-date middelen en gebruik ervaringen van gebruikers voor de doorontwikkeling.

Rol Veiligheidsregio Fryslân bij sluimerde crisis

Veiligheidsregio Fryslân kreeg de afgelopen jaren te maken met crises die anders van karakter zijn dan de ‘klassieke’ crises en rampen. Zo kregen we te maken met de vogelgriep (2016) en de grote instroom van vluchtelingen (2015). Deze crises hadden een sluimerend karakter en vroegen van de veiligheidsregio een andere rol en houding. De verwachting dat crises zoals bovenstaande vaker voor gaan komen, samen met de interne evaluatie, is de aanleiding geweest voor het onderzoek van Klaas Kramer (student Integrale Veiligheid). Klaas heeft de rol/taak van de veiligheidsregio onderzocht tijdens een sluimerende crisis zoals hierboven omschreven als ook de mogelijke mate van voorbereiding op een sluimerende crisis.
Uit het onderzoek blijkt dat onze rol/taak ten aanzien van de sluimerende crisis niet in beton kan worden gegoten. Doordat we een groot netwerk hebben, kan de veiligheidsregio ondersteunen en verbindingen leggen waar nodig: het betreft maatwerk. Wij helpen waar nodig en mogelijk. Wanneer de veiligheidsregio een rol in neemt bij een sluimerde crisis is het van belang om hier goed over te communiceren, zodat deze bij alle betrokkenen duidelijk is. 

Meer informatie?

Wil je de onderzoeksrapporten ontvangen of meer weten over de onderzoeken? Neem dan contact op met de afdeling Crisisbeheersing (crisisbeheersing@vrfryslan.nl of 088 22 99 111).