Ruim 10 miljoen mensen ontvingen in december NL-Alert controlebericht

17 januari 2018

Het NL-Alert controlebericht van 4 december 2017 is door ongeveer 10,2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (69%). De overheid zendt twee keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit. Als je dat bericht ontvangt, is je mobiele telefoon juist ingesteld.

Bereik controlebericht verder gestegen

Het bereik van het NL-Alert controlebericht is in de afgelopen jaren flink gestegen. Het eerste controlebericht in februari 2013 bereikte 9% van de Nederlanders. Het tiende NL-Alert controlebericht op 4 december 2017 had een bereik van 69%. De bereidheid om een NL-Alert door te geven aan anderen is groot. Daardoor zijn in december 2017 in totaal 11,4 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt met het NL-Alert controlebericht. Deze cijfers blijken uit een representatieve steekproef, uitgevoerd door Kantar Public. Alle providers hebben het controlebericht via al hun netwerken uitgezonden.

Website

Omdat zeer veel mensen op 4 december 2017 om 12.00 uur tegelijkertijd de website www.crisis.nl/nl-alert bezochten, is de website enkele minuten onbereikbaar geweest. De oorzaak hiervan wordt nader onderzocht. Een van de redenen voor het uitzenden van een NL-Alert controlebericht is dat dit soort uitzonderlijke situaties in beeld komen, en niet tijdens de inzet van crisis.nl bij een echte noodsituatie.

Stel je telefoon in

Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Met deze instelhulp kun je jouw mobiel goed instellen.

Volgende NL-Alert controlebericht

Op maandag 4 juni 2018 zendt de overheid weer een NL-Alert controlebericht uit.

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.