NL-Alert controlebericht op 4 december 2017

22 november 2017

Op maandag 4 december 2017 zendt de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangt, is jouw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Zo weet je zeker wat je moet doen als je in de buurt van een echte noodsituatie bent.

Weet wat je moet doen

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer. In dat soort situaties zendt de overheid een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. Daarin wordt verteld wat er aan de hand is en wat jij het beste kunt doen.

Waarom wordt een controlebericht verstuurd?

Aan de hand van het controlebericht op 4 december kun je nagaan of jouw telefoon goed is ingesteld om een NL-Alert te ontvangen. Als je het controlebericht ontvangt, is dat het geval. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit nog zelf doen. Hier kun je lezen hoe je jouw mobiel kunt instellen.

Hoe werkt NL-Alert?

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend

Wel NL-Alert ingesteld, maar niets ontvangen?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had, omdat je in gesprek was of omdat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken. Of misschien stond je telefoon tóch niet goed ingesteld. Goed dus om dat nog even te controleren!

Meer weten? Meer weten?
Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.