Niet werkende sirenes: hoe zit dat nou precies?

08 maart 2018

Op maandag 5 maart 2018 gingen op veel plaatsen in Nederland de sirenes niet af tijdens het maandelijkse proefalarm. Ook in Fryslân werkte maar een deel van de sirenes. Dat komt door het Europese probleem met de elektriciteitsfrequentie, waardoor ook veel wekkers en magnetronklokken verkeerd zijn gaan lopen.

Update 14 maart 2018:
De storing is opgelost; alle sirenes in Fryslân (en in de rest van Nederland) doen het weer

Hoe werkt dat precies met die klokken en de sirenes?

Alle sirenepalen hebben een interne klok, en het computersysteem dat ze aanstuurt ook. Die twee kloktijden worden met elkaar vergeleken. Als de kloktijden met elkaar overeenkomen (met een marge van een paar minuten), gaan de sirenes af zodra er daarvoor op de knop wordt gedrukt. Maar door het Europese probleem met de elektriciteitsfrequentie zijn de klokken van meerdere sirenepalen gaan achterlopen. Daardoor gingen ze dus niet af.  

De NOS heeft in dit filmpje mooi uitgelegd hoe dat zit met de elektriciteitsfrequentie en klokken.

 

Wat wordt er nu gedaan?

De belangrijkste actie is om de klokken van alle sirenes weer gelijk te krijgen. Op dit moment wordt geïnventariseerd welke sirenepalen wel en welke niet dit probleem hebben. Daarna wordt hier actie op ondernomen.

Hoe worden mensen nu gewaarschuwd als er iets gebeurt?

Mocht er iets gebeuren in Fryslân, dan zijn er gelukkig genoeg middelen om alle Friese inwoners te waarschuwen. Een groot deel van de sirenes werkt nog steeds. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook NL Alert, geluidswagens, de rampenzender en social media worden ingezet.

Meer weten?

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.