Kwetsbaarheid achter de voordeur

19 juni 2017

De samenleving verandert en de zorg beweegt mee. Om te waarborgen dat zorginstellingen goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen die van invloed zijn op hun rol tijdens een crisis, organiseert de afdeling Crisisbeheersing jaarlijks een themabijeenkomst zorgcontinuïteit. Deze bijeenkomst is bedoeld voor crisiscoördinatoren en/of medewerkers veiligheid van zorginstellingen en hulpverleningsdiensten. Dit jaar, 30 mei 2017, was het thema ‘kwetsbaarheid achter de voordeur’. Mensen blijven, eventueel met hulp van thuiszorg, steeds langer thuis wonen. Een gevolg daarvan is dat een groeiende groep aan kwetsbare mensen zelfstandig woont tijdens een ongeval. Hoe zelfredzaam zijn deze kwetsbare mensen op dat moment? En hoe kunnen zorgpartijen hiermee omgaan? Dit zijn vragen die centraal stonden tijdens de themabijeenkomst.

‘Zelfstandig wonen is niet vanzelfsprekend zelfredzaam’
De urgentie om als partijen binnen de zorg met dit het thema ‘kwetsbaarheid achter de voordeur’ bezig te gaan komt duidelijk naar voren door recente incidenten als de gasexplosie in Drachten (december 2015) of de brand in een appartementencomplex in Drachten (oktober 2016). De bijeenkomst begon dan ook met deze cases om te bespreken hoe het zorglandschap zich wijzigt nu veel meer mensen in een eigen huis wonen terwijl ze deze niet zomaar kunnen verlaten op het moment dat er een incident plaatsvindt. De conclusie die hieruit werd getrokken: zelfstandig wonen is niet vanzelfsprekend zelfredzaam. Woningbouwvereniging Accolade was aanwezig om hun ervaringen over deze explosie te delen (tijdens en na het incident). Accolade heeft o.a. in samenwerking met de gemeente vervangende woonruimte gezocht voor de getroffenen. Hierbij kwam er veel op deze organisatie af. Hadden de geneeskundige partijen en de crisisorganisatie hen daarbij meer kunnen ondersteunen?

In dialoog m.b.v. een dilemmagame
Tijdens de bijeenkomst gingen de aanwezigen vervolgens aan de slag met een serious game, waarbij ze aan de hand van hypothetische situaties het gesprek met elkaar aangingen om visies uit te wisselen over hoe de zorgpartijen tijdens die situatie kunnen handelen. Dilemma’s die hierbij besproken worden zijn: moet er een database komen waarin alle mensen die thuiszorg ontvangen geregistreerd worden, en wie houdt dat dan bij? En, wie is verantwoordelijk voor het regelen van medicijnen als deze nog in de woning liggen waar ze door een incident niet bij kunnen?

Elkaar vinden en versterken!
Door tijdens de themabijeenkomst met elkaar in gesprek te gaan over de dilemma’s die optreden tijdens incidenten bij verminderd zelfredzame personen, leren we elkaar beter kennen. Wat kunnen de zorgpartners betekenen in deze omstandigheden en hoe kan de crisisorganisatie daarbij helpen? Hierbij gaat het om: elkaar beter leren kennen, zodat we elkaar kunnen vinden tijdens incidenten en gebruik kunnen maken van elkaars kennis en kracht.

Meer informatie of meer weten, bijvoorbeeld over de game?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met de afdeling Crisisbeheersing, per e-mail: crisisbeheersing@vrfryslan.nl of telefonisch via 088 22 99 111. Heb je interesse in onze dilemmagame? Geef dit gerust aan. Wij kunnen altijd kijken hoe en of we de game bij jouw organisatie kunnen inzetten. De afdeling Crisisbeheersing denkt graag met je mee.