Op dit moment is er een GRIP 4-incident wegens overboord geslagen en aangespoelde containers op en nabij de Waddeneilanden. Meer informatie: www.veiligheidsregiofryslan.nl/containers Uitleg GRIP

Geef vrijheid door: een zorgeloos Befrijdingsfestival

07 mei 2018

Heb jij ook zorgeloos genoten van het Befrijdingsfestival in Leeuwarden? Lekker weertje, goede muziek en lekkere sfeer zorgden ervoor dat 5 mei in Leeuwarden ook dit jaar een succes was. Maar wist je wel dat achter de schermen verschillende partijen keihard werken zodat jij kunt genieten van een mooie dag? Veiligheidsregio Fryslân was, achter de schermen, ook van de partij. Extra bijzonder dit jaar: Minister-president Mark Rutte opende in Leeuwarden alle veertien bevrijdingsfestivals. Leeuwarden had dit jaar de opening van Bevrijdingsdag vanwege Kulturele Haadstêd.

Een goede voorbereiding

Een evenement zoals het Befrijdingsfestival begint al met een goede voorbereiding. Er zijn veel overleggen geweest met de Provincie Fryslân, de gemeente, de politie, de Brandweer, afdeling crisisbeheersing van Veiligheidsregio Fryslân en de organisatie zelf. In dit geval is er een multi-advies gegeven voor 5 mei. Dit houdt in dat de politie, GHOR en de brandweer een gezamenlijk advies opstellen.
Zorginstellingen zoals de ziekenhuizen, de meldkamer en de ambulancediensten willen ook graag weten wat het evenement voor hun betekent. Daarom vindt er voorafgaand aan het evenement ook afstemming met deze partijen plaats.

Befrijdingsfestival Oldehove

De schouw: kan het evenement veilig plaatsvinden?

Op de dag zelf is het tijd voor een schouw. Tijdens deze schouw gaan de politie, brandweer, GHOR, gemeente Leeuwarden en de organisatie alles checken. Er wordt gekeken of het evenement veilig plaats kan vinden, door langs alle pleinen en podia te lopen. Alles moet voldoen aan de afgegeven vergunning. Eén van de speerpunten van de hulpdiensten is dat de calamiteitenroute vrij moet zijn.

Befrijdingsfestival disciplines

Monitoren en bijsturen

Na de schouw nemen de adviseur van de brandweer en de GHOR plaats in het Veiligheidsteam (VT). In het VT zitten vertegenwoordigers van alle disciplines, de gemeente en de organisatie, waarin men het evenement monitort en, waar nodig, bijstuurt. Doordat er ’s ochtends een VIP-programma was, waarbij minister-president Mark Rutte op bezoek kwam, is er op deze dag gekozen voor een permanent VT tot 15.00 uur en daarna VT’s om de 2 uur.

Befrijdingsfestival monitorruimte

Geef vrijheid door!

In verband met Kulturele Haadstêd is Bevrijdingsdag in Leeuwarden geopend. Hiervoor vonden verschillende activiteiten plaats voor genodigden. Mark Rutte kwam in verband met zowel de opening als Kulturele Haadstêd ook nog even langs. Uiteindelijk is het Befrijdingsfestival in Leeuwarden erg goed verlopen. De voorbereidingen en werkzaamheden op de dag zelf zijn dus niet voor niks geweest: alle bezoekers van het Befrijdingsfestival in Leeuwarden hebben kunnen genieten van een zonnige, zorgeloze dag.

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.