Drukke dagen bij Visserijdagen in Harlingen

03 september 2019

Afgelopen weekend was het weer zo ver: de jaarlijkse visserijdagen in Harlingen. De bezoekers van de Visserijdagen konden van woensdag 28 augustus tot en met zaterdag 31 augustus genieten van de vele activiteiten in en rondom de stad. Er werd veel publiek verwacht en daarom was een goede voorbereiding niet overbodig. Vele partijen werkten hier aan mee, waaronder de hulpdiensten en het Team Evenementen van Veiligheidsregio Fryslân.

Visserijdagen 2019

Voorbereiding en onverwachte situaties

Ver voor zo’n evenement worden allemaal dingen geregeld om de veiligheid van de bezoekers te garanderen en om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Tjitske de Bruin, adviseur gezondheid en veiligheid, vertelt wat zij allemaal doen om het evenement goed te laten verlopen: “Wij geven advies aan de gemeente, dit advies kan de gemeente meenemen in de vergunningsvoorschriften. Het advies gaat over de gezondheid, veiligheid en brandveiligheid tijdens het evenement. Alles moet voorbereid worden. Tijdens het evenement vindt er elke dag een veiligheidsoverleg plaats met het veiligheidsteam.”

Op zaterdag 31 augustus vonden twee veiligheidsoverleggen plaats. Op drukkere dagen is er vaak een extra controle.

“Tijdens een veiligheidsoverleg kijken wij naar hoe het evenement verloopt en of er dingen anders moeten. Bijvoorbeeld of er opstoppingen zijn, of er nog genoeg parkeerruimte is of dat er extra personeel ingezet moet worden door de hulpdiensten.
Zo werd er bijvoorbeeld zaterdagavond onweer verwacht op het moment dat het vuurwerk gepland stond. Tijdens zo’n onverwachte situatie wordt er onderling overlegd, waarna snel wordt gehandeld. Uiteindelijk is het vuurwerk iets later afgestoken.”

Visserijdagen 2019

Veiligheid en gezondheid voorop

    Tijdens het evenement waren een aantal EHBO-posten van het Rode Kruis aanwezig in en rondom de stad. Daarnaast fietsten zij ook rond met het ambulancepersoneel. Achter de schermen wordt ook alles in de gaten gehouden. Zoals bijvoorbeeld: ‘Is er genoeg ruimte voor de drie helikopters die gaan landen?’, ‘Kunnen mensen het toilet goed vinden?’, ‘Is er genoeg ruimte voor de hulpdiensten, zijn de calamiteitenroutes goed geregeld? Al met al gaat het om de veiligheid en gezondheid van de bezoekers en het personeel: dat is het belangrijkste.

Visserijdagen 2019 geslaagd

    Ook dit jaar was er voor jong en oud genoeg te beleven in en om de binnenstad van Harlingen. Zaterdag was de drukste dag met veel activiteiten van onder andere de hulpdiensten. Alles verliep goed en het mooie weer maakte het af. De adviseurs van het team evenementen hebben het evenement dan ook heel positief ervaren. Alle betrokken partijen, en natuurlijk de bezoekers, hebben er dit jaar weer wat moois van gemaakt!
Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.