Afspraken rond Grootschalige Geneeskundige Bijstand vastgelegd

07 maart 2017

Sinds begin 2016 wordt bij grote incidenten (op de vaste wal) als het gaat om geneeskundige hulpverlening gewerkt volgens het bijstandsmodel Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Volgens de Wet veilgiheidsregio’s is de veilgiheidsregio verantwoordelijk voor de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening. Omdat de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân en het Nederlandse Rode Kruis (NRK) uitvoering geven aan GGB op de vaste wal zijn eind 2016 afspraken vastgelegd.

Wat is Grootschalige Geneeskundige Bijstand precies?

Bij (te verwachten) grote of langdurige incidenten met veel slachtoffers (denk hierbij aan een treinbotsing) wordt het ambulancepersoneel ondersteund door het noodhulpteam van het NRK. Uitgangspunt is zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de dagelijkse geneeskundige hulpverlening die door ambulancediensten en traumateams wordt geleverd. Ambulancepersoneel concentreert zich zo veel mogelijk op de behandeling van de zwaar(st) gewonden en het NRK op lichtgewonde slachtoffers, door de inzet van het noodhulpteam: mensen, materieel en onderdak.

GGB vervangt de huidige Geneeskundige Combinatie (GNK-C), dit sluit aan bij nieuwe ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden op het gebied van acute zorgverlening in Nederland.

Friese Waddeneilanden bijzondere situatie

De invulling op de Friese Waddeneilanden is afwijkend vanwege de bijzondere en specifieke situatie. Mocht er iets gebeuren op een Waddeneiland, dan moeten zij zich in ieder geval het eerste uur zelf redden. Voor de Wadden loopt het project ‘GGB Wadden’. In grote lijnen is de invulling voor GGB op de Waddeneilanden in 2016 in kaart gebracht. Afgelopen januari hebben ook de Waddenburgemeesters hier mee ingestemd. 2017 staat nu verder in het teken van de implementatie van GGB op de Waddeneilanden (o.a. maken van een lesprogramma, aanschaf van voertuigen, tassen met hulpmiddelen om alle mogelijke levensgevaarlijke verwondingen te behandelen en uiteindelijk een overeenkomst tussen de gemeenten, RAV en de veiligheidsregio (GHOR).

Voor de Waddeneilanden wordt voortgebouwd op de constructie rond de GNK-C. De eilanden krijgen een team dat samen met de ambulancehulpverleners kan zorgen voor het langdurig stabiliseren van de gewonden. Voor het afvoeren van de gewonden wordt gebruik gemaakt van een voertuig dat vier gewonden gelijktijdig naar de boot of helikopter kan vervoeren.

Vragen of meer informatie?

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Crisisbeheersing, per mail: crisisbeheersing@vrfryslan.nl of telefonisch via 088 22 99 111.