Aanhoudende droogte: 4 tips

21 juli 2018

Zoals het nu lijkt blijft het ook de komende dagen warm en droog. Met deze vier tips kun jij optimaal genieten van het mooie weer!

1. Wees zuinig met drinkwater en spreid je watergebruik

Om er voor te zorgen dat er overal voldoende drinkwater uit de kraan blijft komen, vraagt Vitens iedereen op om zuinig te zijn met drinkwater en het watergebruik tijdens de piekuren (06.00-09.00u en 18.00-22.00u) te beperken. Ga op die tijdstippen dus even niet de tuin sproeien, je auto wassen, de vaatwasser of wasmachine aanzetten of zwembadjes vullen. Meer tips zijn te vinden op https://www.vitens.nl/warmte

 2. Help mee om natuurbranden te voorkomen

Omdat het zo droog is, is de kans op een natuurbrand heel groot. Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Zo kun je natuurbrand voorkomen:

  • Rook niet in natuurgebieden.
  • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras.
  • Gooi afval - vooral glas - in afvalbakken.
  • Houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.

Meer weten? Kijk dan op de site van Brandweer Fryslân.

3. Kies voor een veilige zwemlocatie

Door de droogte en het warme weer groeien er op steeds meer plaatsen bacteriën en blauwalgen in het water. En daar kun je ziek van worden! Als je wilt gaan zwemmen, dan kun je het beste kiezen voor een officiële zwemwaterlocatie waar het water is gecontroleerd. Je vind ze op www.zwemwater.nl. Of ga zwemmen in een zwembad, dat zit je ook altijd goed!

4. Drink voldoende en houd jezelf koel

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan drinken nodig. Op warme dagen verlies je meer vocht dan anders. Het is dus belangrijk om genoeg te blijven drinken! Andere tips om de hitte de baas te blijven: houd jezelf en je woning koel en zorg voor elkaar. Je leest er meer over op de site van GGD Fryslân.

 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.vrfryslan.nl/droogte

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.