10-24 oktober: preventieve verspreiding van jodiumtabletten

17 oktober 2017

Tussen 10 en 24 oktober 2017 gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) preventief via de post jodiumtabletten uitdelen aan bepaalde doelgroepen die hemelsbreed binnen 100 km van een kerncentrale wonen. In Fryslân krijgen kinderen van 0-18 jaar in de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf tabletten toegestuurd.

Waarom worden er jodiumtabletten verspreid?

De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een kernongeval. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen; jodiumtabletten voorkomen dat je lichaam dit opneemt. Door de nationale noodvoorraad jodiumtabletten nu direct via de post te verspreiden, hoeft dat niet meer grootschalig te worden gedaan tijdens een kernongeval. Dat scheelt de hulpdiensten kostbare tijd. Er is geen acute dreiging van een kernongeval; de kans daarop is erg klein. Kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. Andere maatregelen kunnen zijn om een bepaald gebied te evacueren, mensen te vragen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten, of voedsel- en drinkwatermaatregelen te treffen (bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod). 


Wanneer worden de tabletten verstuurd?

Vanaf 3 oktober 2017 krijgen kinderen van 0-18 jaar in de gemeenten Heerenveen, Ooststellingswerf, Opsterland en Weststellingwerf een vooraankondiging in de bus. Tussen 10-24 oktober valt vervolgens het pakketje jodiumtabletten bij hen op de mat. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kun je  nagaan of je jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd. De tabletten hoeven alleen te worden ingenomen als de overheid daar instructies voor geeft.

Waarom krijgt niet iedereen jodiumtabletten?

Over het algemeen geldt: hoe verder je bij een kerncentrale vandaan woont, hoe kleiner de kans dat je bij een kernongeval radioactief jodium binnen krijgt. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale. Daarnaast lopen ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. In Fryslân krijgen daarom alleen kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten in de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf toegestuurd: zij wonen binnen 100 km van de kerncentrale in Emsland (Duitsland).

Meer weten?
Heb je vragen, of wil je meer weten over de verspreiding van de jodiumtabletten? Dan kun je daarmee op de volgende manieren terecht bij het VWS:

Meer informatie over kernongevallen en straling kun je vinden op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.