Vraag en antwoord COVID-19

Vind hier antwoorden op jouw vragen over het coronavirus in Fryslân. Heb je een vraag over de landelijke maatregelen? Kijk daarvoor op de website van het RIVM of de Rijksoverheid. Heb je vragen over jouw gezondheid? Dan kun je terecht bij je huisarts of bij GGD Fryslân.

Algemene vragen rondom het coronavirus

Het landelijke dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het dashboard laat actuele cijfers zien over het coronavirus in Nederland. Die informatie komt van het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen. Op het dashboard is bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen getest zijn op corona en hoeveel daarvan besmet zijn.

Op het coronadashboard is ook een keuze te maken in gemeente of regio. Zo kun je precies zien hoe veel besmettingen zijn in Fryslân.

Coronadashboard Fryslân

Wil je reizen of op vakantie? Meestal heb je dan een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig. Of een bewijs dat je bent hersteld van corona. Binnen Europa kun je deze coronabewijzen laten zien met CoronaCheck. Buiten Europa gelden vaak andere regels voor coronabewijzen. In het reisadvies van het land waar je naartoe reist staat ook welke regels er voor coronabewijzen daar gelden.

Op zoek naar informatie over?

Je kunt terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bel naar +31 247 247 247 of kijk op wijsopreis.nl of nederlandwereldwijd.nl

De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel mensen voelbaar. Misschien ben je je baan verloren. Of is een dierbare overleden en weet je even niet meer wat je moet doen. Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen met je geldzaken of met hoe je je voelt. Er zijn meerdere organisaties die je kunt bellen, mailen of chatten.

Heb je verkoudheidsklachten? Of ruik of proef je opeens niets meer? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een gratis test bij jou in de buurt. Als je niet kwetsbaar bent, geen ernstige klachten hebt en niet dichtbij kwetsbare mensen komt, kun je ook een zelftest gebruiken.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig. 

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Vaccineren is gratis en kan zonder afspraak te maken. Vaccinatielocaties- en openingstijden vind je op de website van GGD Fryslân.

Vragen over de maatregelen

Door Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 is het mogelijk om regels op te stellen die helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Denk aan regels over 1,5 meter afstand houden, groepsvorming, mondkapjes en hygiëne.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Noodverordeningen in Friese gemeenten

Loopt de situatie in een gemeente uit de hand? Dan kan een burgemeester een noodverordening afkondigen. Dat betekent dat onder andere de overheid, politie en brandweer strenger mogen optreden dan in de Grondwet staat beschreven. Daarmee wordt onrust voorkomen en opgelost. Lees hierover meer op:

  • De website van de betreffende gemeente
  • Op de website Officiële bekendmakingen (let op: hier staan ook andere bekendmakingen tussen)
  • In het regionale nieuws, bijvoorbeeld op Omrop Fryslân of de Leeuwarder Courant.

We zijn beter tegen het coronavirus bestand door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit, maar corona is niet weg. Er zijn bijna geen coronamaatregelen meer. Deze coronamaatregelen gelden nog:

Mondkapjesplicht in vliegtuig en op vliegveld

Het is verplicht een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.

Reizen naar het buitenland

Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je naar het buitenland reist.

Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken

Met onderstaande adviezen kun je besmetting voor jezelf en anderen zo veel mogelijk voorkomen. En kun je rekening houden met mensen die zich nog zorgen maken om hun gezondheid.

Basisadviezen tegen corona

Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik. 

Overige vragen

Ondernemers, werkenden en bedrijven blijven te maken hebben met coronamaatregelen. Daarom is vorig jaar het steunpakket voor het gehele eerste kwartaal van 2022 verlengd.

Op de Rijksoverheid staat het overzicht van lopende financiële regelingen en regelingen die inmiddels zijn gesloten.

Organisatie Vragen van Vragen over
GGD Fryslân




Inwoners Fryslân
Zorgpersoneel
Ouders
Friese gemeenten
Diverse organisaties
Gezondheid
Testbeleid



Gemeenten


Inwoners
Ondernemers en bedrijven

Groepsvorming en samenscholingsverbod
Regelingen voor ondernemers
Rijksoverheid













Ondernemers en bedrijven
Ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties
Werknemers
Onderwijs en kinderopvang
Inwoners








De aanpak en maatregelen in Nederland
Zorg nodig of zorg geven
Het openbaar en dagelijks leven
Sport en cultuur
Verkeer, (openbaar) vervoer en reizen
Uitvaarten
Dieren
Corona-app
Mondkapjes
Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten

RIVM

 

 

 

 

 

Ondernemers en bedrijven
Ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties
Onderwijs en kinderopvang
Werknemers
Inwoners

 

 

Maatregelen om verspreiding te voorkomen
Gezondheid en COVID-19
Kinderen en COVID-19
Behandeling van COVID-19
Aanpak in Nederland
Testen op COVID-19
Het virus
Quarantaine en isolatie
Huisdieren
Water
Zwangerschap
Risicogroepen

Ben je zorgprofessional? Meer informatie voor zorgprofessionals is ook te vinden op de website van GGD Fryslân en op de website van het RIVM.

Algemene informatie over verzorgings- en verpleeghuizen is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Op de website van Actiz, een brancheorganisatie in de zorg voor ouderen en chronisch zieken, staan veel gestelde vragen over de bezoekregeling voor verpleeghuizen.

 

Can’t speak or read Dutch?

For people who can’t speak or read the Dutch language, you can find English information on the website of the Government