Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Vraag en antwoord COVID-19

Vind hier antwoorden op jouw vragen over het coronavirus in Fryslân. Bijvoorbeeld over wanneer laat ik mij testen, de tijdelijke maatregelen of vragen over verzorgings- en verpleeghuizen. Heb je een vraag over de landelijke maatregelen? Kijk daarvoor op de website van het RIVM of de Rijksoverheid. Heb je vragen over jouw gezondheid? Deze beantwoordt GGD Fryslân.

Algemene vragen in Fryslân

Wil je ergens overlast in relatie tot de coronamaatregelen melden? Dat kan op twee manieren:

 • Contact opnemen met je eigen gemeente: gemeenten hebben hiervoor een Meldpunt Overlast.
 • Voor dringende meldingen buiten openingstijden van de gemeente kun je bellen met de politie: 0900-8844.

Er is een aantal loketten geopend waar je als ondernemer terecht kunt, we noemen hierbij de belangrijkste:

Gemeente
Bekijk de website van jouw gemeente voor informatie of neem contact op met je gemeente.

Provinciaal
Ynbusiness: het zakelijke loket van de provincie Fryslan, voor vragen over ondernemen. De medewerkers kunnen je helpen bij het zoeken naar de juiste oplossing voor jouw financieringsproblemen en je doorverwijzen naar de uitvoerende partij van een bepaalde regeling. Zij zijn bereikbaar op 058-7600500 of via info@ynbusiness.nl.

HISWA-RECRON: recreatie- en watersportondernemers kunnen terecht bij de speciale corona-helpdesk van HISWA-RECRON.

Landelijk
Kamer van Koophandel: voor algemene vragen en hulp kan er contact op worden genomen op telefoonnummer 0800-2117. De Kamer van Koophandel verzendt dagelijks een nieuwsbrief met daarin updates en veel gestelde vragen. Meld je aan via de site: kvk.nl.

De Rijksoverheid heeft een algemeen nummer opengesteld voor alle vragen rondom het Coronavirus: 0800-1351. Ben jij ondernemer en direct getroffen door de kabinetsmaatregelen vanwege corona? Dan kun je gebruik maken van een speciale regelingen. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie en voorwaarden.

VNO-NCW: Op de website van VNO-NCW is een speciaal Coronaloket opgenomen.

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Zit je in quarantaine omdat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? Of omdat je net terugkomt van een reis in het buitenland? Dan kun je je als nauw contact en/of als reiziger ook laten testen op het virus als je géén klachten hebt.

Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test bij je in de buurt. Meer informatie over de coronatest vind je op de website van GGD Fryslân.

Vakantie op de Waddeneilanden?

Een unieke bestemming met de bekende regels voor iedereen.

""

Je bent van harte welkom. Houd je ook tijdens de vakantie op de Waddeneilanden aan de coronamaatregelen.

 • 1,5 meter blijft een veilige afstand
 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Draag een mondkapje in het openbaar vervoer
 • Klachten? Blijf dan in je vakantieverblijf en laat je testen

Ben je van plan om één van onze Waddeneilanden te bezoeken? Je bent van harte welkom. Houd je ook tijdens de vakantie op de Waddeneilanden aan de coronamaatregelen.

 • 1,5 meter blijft een veilige afstand
 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Draag een mondkapje in het openbaar vervoer
 • Klachten? Blijf dan in je vakantieverblijf en laat je testen

Geniet van je verblijf!

Meer weten? 

Meer over de maatregelen tegen verspreiding van coronavirus in het openbaar vervoer lees je op de website van de Rijksoverheid.

Vragen over de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

In deze wet staan alle maatregelen tegen het coronavirus en de manier waarop we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Wat houdt bijvoorbeeld het dashboard coronavirus en de routekaart in? Heb jij een vraag over deze wet? Lees hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen. 

Deze tijdelijke wet vervangt de noodverordeningen waarin de coronamaatregelen zijn vastgelegd. De wet is ingegaan op 1 december 2020. De wet geldt voor drie maanden en indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk de wet tussentijds in te trekken, zodra deze niet meer nodig is. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten. Alles over deze tijdelijke wet kun je hier lezen.

Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

 

Het dashboard coronavirus laat actuele cijfers zien over het coronavirus in Nederland. Die informatie komt van het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen. Meer informatie over het dashboard kun je vinden op het dashboard zelf.

Lees meer over het coronadashboard en de actuele informatie in Fryslân op de website van de Rijksoverheid.

Aanpak van het coronavirus in het najaar van 2021

De meeste Nederlanders zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Daarmee zijn veel mensen goed beschermd tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Maar er is ook nog steeds een deel van de samenleving niet beschermd. Omdat zij zich niet hebben laten vaccineren. Of omdat zij zich niet kunnen laten vaccineren. Of omdat het vaccin bij hen niet goed werkt.

De komende periode kunnen mensen die nog niet beschermd zijn besmet raken. Een deel hiervan komt in het ziekenhuis terecht en soms zelfs op de IC. Als dat gebeurt, dan kan de zorg weer overbelast raken. Daarom blijft het kabinet waakzaam. En inzetten op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad verspreid over de samenleving.

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgt een derde coronavaccinatie aangeboden. Dit houdt het aantal mensen dat ziek wordt door het virus zo klein mogelijk. Uitgangspunt van de aanpak van het kabinet is een open samenleving waarin er zo min mogelijk druk is op het sociaal, maatschappelijk en economisch welzijn. Is het toch nodig in te grijpen? Dan gebeurt dat zo specifiek mogelijk passend op de ontstane situatie. En niet met vooraf vastgestelde maatregelen.

Meer informatie?

Op de website van de rijksoverheid.nl vind je meer over ‘aangekondigde coronamaatregelen’. 

 

Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt om de samenleving stap voor stap te openen. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, 1,5 meter blijft een veilige afstand, zorg voor voldoende frisse lucht en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Er zijn genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen. 1,5 meter afstand houden is per 25 september niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.
In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

""

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Er zijn genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen. 1,5 meter afstand houden is per 25 september niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.

Hier heb je per 25 september een coronatoegangsbewijs nodig:

 • Horeca, zoals cafés, restaurants en sportkantines:
  • Open tussen 6.00 uur ’s ochtends en 0.00 uur ’s avonds.
  • Entertainment toegestaan.
  • Geen maximaal aantal bezoekers.
 • Evenementen, zoals festivals, feesten en professionele sportwedstrijden:
  • Buiten: geen maximaal aantal bezoekers.
  • Binnen met vast zitplaats: geen maximaal aantal bezoekers.
  • Binnen zonder vaste zitplaats: maximaal 75% van de reguliere capaciteit. Toegestaan tot 0.00 uur.
 • Kunst en cultuur, zoals poppodia, theaters en bioscopen:
  • Geen maximaal aantal bezoekers.
 • Zo werkt het coronatoegangsbewijs:
  • Stap 1: ga naar de CoronaCheck-app.
  • Stap 2: login met DigiD of vul de ophaalcode in.
  • Stap 3: haal je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs op.
  • Stap 4: als je bewijs is opgehaald, krijg je een unieke QR-code. Dit is je coronatoegangsbewijs.
  • Stap 5: toon je coronatoegangsbewijs en je identiteitsbewijs op de locatie waar een coronatoegangsbewijs verplicht is.

Liever een papieren coronatoegangsbewijs? Ga naar CoronaCheck.nl/print.

Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Laat je uiterlijk 24 uur van tevoren gratis testen via testenvoortoegang.nl

 • Mondkapjesplicht:
  • In het openbaar vervoer.
  • In het professioneel personenvervoer.
  • Op aangewezen plekken of vliegenvelden en in vliegtuigen.
 • Thuiswerkadvies:
  • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
 • Basisregels:
  • Wassen: was vaak je handen en hoest & nies in je elleboog
  • Afstand: 1,5 meter blijft een veilige afstand en schud geen handen
  • Luchten: zorg voor voldoende frisse lucht
  • Testen: klachten? Blijf thuis en laat je direct testen.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.
Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800 – 1351. 

Alle evenementen, dus ook meerdaagse evenementen, mogen weer georganiseerd worden.

Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Een coronatoegangsbewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat iemand hersteld is van corona. Het coronatoegangsbewijs wordt ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Het coronatoegangsbewijs kan digitaal aangemaakt worden via de CoronaCheck-app of geprint worden via CoronaCheck.nl/print. Hiervoor is een DigiD nodig. Wanneer je geen DigiD, smartphone of computer met printer hebt, bel hiervoor naar de CoronaCheck helpdesk op 0800-1421.

Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Steffie legt uit over de CoronaCheck app

Bekijk in de Steffie module de uitleg over de CoronaCheck-app

Video ‘Hulp bij het maken van een coronabewijs’

Bekijk de YouTubevideo ‘hulp bij het maken van een coronabewijs’.

Meer informatie over het coronabewijs en coronatoegangsbewijs?
Lees op de website van de Rijksoverheid meer over ‘Hulp en vragen bij coronabewijs en coronatoegangsbewijs’.

Of lees de meestgestelde vragen over de CoronaCheck-app op coronacheck.nl

Kermissen worden aangemerkt als doorstroomlocatie. Dit betekent dat er geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk is om een kermis te bezoeken.

Dit is een zogenaamd open evenement, net zoals een marathon of dorpsfeest. Daarvoor gelden bepaalde regels. Voor open evenementen waarbij geen sprake is van doorstroom geldt dat de organisator er in samenspraak met de gemeente voor moet zorgen dat er alleen publiek wordt toegelaten waarvan het coronatoegangsbewijs is gecontroleerd. Voor evenementen met doorstroom is geen coronatoegangsbewijs nodig. Dit is afgestemd in het duidingsoverleg met juristen.

Meer weten?

Op Rijksoverheid is deze informatie ook te vinden: Coronaregels voor evenementen en Ondernemers, organisatoren en het coronatoegangsbewijs.

Wil je weten hoe je het bij jouw gemeente is geregeld?

Informeer hiervoor bij je eigen gemeente.

Zowel bij winkelen, horeca, sporten en kunst & cultuur is anderhalve meter afstand niet meer verplicht. Voor winkelen en sporten is geen coronatoegangsbewijs nodig. In de horeca en kunst & cultuur is wel een coronatoegangsbewijs nodig (behalve bij afhaalrestaurants). In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.

Als je naar het buitenland gaat, lees je in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar je naartoe wilt of doorheen reist. Bijvoorbeeld welke coronabewijzen je nodig hebt. Ga je met het vliegtuig? Dan gelden er aanvullende regels.

Bekijk de website van de Rijksoverheid wat je moet regelen voor jouw reis naar het buitenland en als je weer terug reist naar Nederland.

Bekijk voor reisadviezen ook de website Nederlandwereldwijd.nl. Zo voorkom je vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst. 

Check vooraf het reisadvies

Het kabinet adviseert Nederlanders met reisplannen vooraf het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken om te bepalen of het land van bestemming veilig is, en of er inreisbeperkingen gelden, zoals quarantaine of een testverplichting. De reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid over het reisadvies voor de zomer, check vooraf het reisadvies, veilige landen, hoog risico en het digitaal Groen Reiscertificaat.

Vragen voor zorgprofessionals

Als zorgprofessional heb jij dagelijks contact met anderen. Wij begrijpen dat je hierover vragen hebt en wijzen je graag de weg naar de antwoorden.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in kaart gebracht. De conclusie is dat er op basis van beschikbare gegevens en verwachtingen voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in Nederland zijn om een tweede coronagolf op te vangen. Voor de meeste producten geldt dat we ook een derde golf aankunnen.

Bekijk hier het gehele overzicht

 

Elke instelling moet zelf de voorraad PBM op orde houden, zoals ze dat ook voor de COVID-crisis deden. Vanaf 6 mei 2020 is het voor de VVT, GGZ, GHZ en de huisartsen- en verloskundigenpraktijken mogelijk om, naast bestellen via je reguliere leverancier, PBM aanvragen in te dienen via het online portaal van Mediq. Mediq is een van de grootste leveranciers van medische hulpmiddelen voor de zorg.

Heb je onvoldoende PBM’s bij een verdenking van of COVID-19 besmetting?

In Noord-Nederland blijft voor noodgevallen een landelijk afgestemde hoeveelheid PBM aanwezig. Deze noodvoorraad is uitsluitend bedoeld voor regionale noodleveringen; d.w.z. wanneer er een verdenking van of COVID-19 besmetting is en je niet voldoende middelen ter beschikking hebt alvorens je regulier geleverd krijgt. Deze noodvoorraad is niet bedoeld voor het opvangen van een eventuele tekorten naar aanleiding van een tweede golf. Voor noodlevering en bij dreigende schaarste ten aanzien van de voorraad PBM met gevolgen voor de zorg- en bedrijfscontinuïteit, kun je tijdens kantooruren contact met ons opnemen via 088 22 99 111.  

Meer informatie over PBM

 

 

Meer informatie voor zorgprofessionals is ook te vinden op de de website van GGD Fryslân en op de website van het RIVM.

Algemene informatie over verzorgings- en verpleeghuizen is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Op de website van Actiz, een brancheorganisatie in de zorg voor ouderen en chronisch zieken, staan veel gestelde vragen over de bezoekregeling voor verpleeghuizen.

 

Informatie voor jongeren

Voor jongeren is de coronacrisis een hele uitdaging. Daarom vind je hieronder meer informatie over wat wél kan in deze tijd.

Friese coronacampagne steekt jongeren een hart onder de riem

Wat kun je als jongere in deze coronatijd nog wél doen? De Friese coronacampagne DOchITgewoan, laat daar voorbeelden van zien. De campagne is bedoeld om jongeren een hart onder de riem te steken, te inspireren en om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.

Positieve boodschap

Veiligheidsregio Fryslân komt met DOchITgewoan omdat ook voor veel Friese jongeren de coronacrisis best pittig is. In de campagne wordt niet met een opgeheven vingertje gewezen en verteld wat allemaal niet kan, maar wordt een positieve boodschap gegeven. De slogan DOchITgewoan slaat op degene op de poster die zijn of haar talent ontwikkelt en is ook een oproep om je aan de maatregelen te houden, zoals 1,5 meter afstand houden. Klik voor meer informatie op de website van DOchITgewoan. 

""

DOCHSTOel

Voor de Friese coronacampagne DOchITgewoan is Veiligheidsregio Fryslân de provincie in gegaan met de DOCHSTOel om jongeren op camera te interviewen. Wat doen ze in coronatijd? Wat hebben ze ervan geleerd? En wie willen ze een hart onder de riem steken?

Opvallend veel jongeren waren bereid plaats te nemen op de ‘DOCHSTOel’ in de mobiele studio op straat om de vragen te beantwoorden. Als rode draad kwam naar voren dat leefpatronen zijn veranderd. Overigens niet altijd ten nadele,  zoals de jongeren zelf aangeven. Ondanks de fysiek grotere afstand zijn ze vaak toch dichter bij familie en vrienden komen te staan. Er zijn video’s gemaakt in Drachten en Sneek. Binnenkort volgt Leeuwarden nog.   

Bekijk het in de video: wat heeft Drachten gedaan en geleerd in deze tijd? DOchITgewoan! 

Bekijk het in de video: wat heeft Sneek gedaan en geleerd in deze tijd? DOchITgewoan!  

Bekijk het in de video: wat heeft Leeuwarden gedaan en geleerd in deze tijd? DOchITgewoan!

De middelbare scholen mogen vanaf maandag 31 mei weer volledig open. Leerlingen hoeven dan onderling geen afstand te houden. Wel kunnen zij thuis twee keer per week zelftesten. Vanaf maandag 7 juni moeten alle scholen volledig open.

Lees op de website van de Rijksoverheid meer over onderwijs en kinderopvang.

Meer informatie is ook te vinden op de website van GGD Fryslân.