Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Een vaccin tegen het coronavirus

De overheid wil dat iedereen boven de 18 jaar voor 1 oktober 2021 een coronaprik kan krijgen. Ben je aan de beurt? Dan krijg je een uitnodiging van het RIVM. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe moeilijker het virus zich kan verspreiden. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stap voor stap meer vrijheid terugkrijgen. Je kiest zelf of je een vaccinatie wilt. Heb je vragen? Lees verder en laat je goed informeren.

Vaccin tegen het coronavirus

In Nederland gebruiken we verschillende coronavaccins. Deze vaccins zorgen ervoor dat jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen het coronavirus, waardoor je na besmetting minder ziek wordt. Elk goedgekeurd vaccin is eerst op tienduizenden mensen getest. Welk vaccin jij krijgt? Dat is afhankelijk van in welke leeftijd doelgroep je valt. Sommige vaccins werken bijvoorbeeld heel goed bij ouderen en andere beter bij risicogroepen. 

Download folder: Algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland

Volgorde van vaccineren

Wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie tegen corona? De volgorde van vaccineren bepaalt de Rijksoverheid. Eerst wordt ingezet op het beschermen van de kwetsbaren in de samenleving en het ontlasten van de zorg. Hoe snel iedereen aan de beurt is, is afhankelijk van goedkeuring, werking en levering van de vaccins.

Kom erachter wanneer jij aan de beurt bent: vul de vragenlijst in op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk in één overzichtelijk schema ‘Wie wordt wanneer gevaccineerd?’. Klik op de afbeelding om hem te vergroten. 

vaccinatieschema

Meer informatie van GGD Fryslân

GGD Fryslân vaccineert iedereen vanaf 18 jaar zonder medische indicatie. Het liefst in de eigen woonomgeving. Daarom wil GGD Fryslân acht vaccinatielocaties openen en zijn de eerste bewoners van de Friese Wadden op de eilanden gevaccineerd. Wil je weten waar deze vaccinatielocaties zijn? Of wil je meer informatie over het vaccineren? Je vindt meer informatie op de website van GGD Fryslân.

Meer informatie van de Rijksoverheid

Bekijk voor meer informatie over de vaccinaties op de website van de Rijksoverheid of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.