Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Tijdelijke wet maatregelen Covid-19

Door Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 is het mogelijk om regels op te stellen die helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Denk aan regels over 1,5 meter afstand houden, groepsvorming, mondkapjes en hygiëne.

Huidige coronamaatregelen

Bekijk in één overzichtelijk schema alle huidige coronamaatregelen.

''''

Coronaregels

  • Basisregels: was vaak je handen, hoest en nies in je elleboog. Houd 1,5 meter afstand en schud geen handen. Klachten? Blijf thuis en doe direct een test, ook al je gevaccineerd bent. Zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Open: Kinderopvang, supermarkt en drogist tot 20.00 uur, sportlocaties buiten tot 17.00 uur, bibliotheek, zwemles voor A, B, C diploma
  • Gesloten: Onderwijs tot en met 9 januari, buitenschoolse opvang tot en met 9 januari, winkelen (afhalen mogelijk), horeca (afhalen mogelijk), kapper, sportlocaties binnen, bioscoop en theater, museum, evenementen, dierentuin en pretpark
  • Thuis: Blijf zoveel mogelijk thuis, ontvang maximaal twee gasten per dag, kerst en jaarwisseling maximaal vier gasten, ga maximaal 1 keer per dag op bezoek, doe zelf een zelftest als u op bezoek gaat of ontvangt.
  • Onderweg: Buiten maximaal twee personen of 1 huishouden, vermijd drukke plekken, reis buiten de spits, naar het buitenland? Check wijsopreis.nl, bij thuiskomst doe een (zelf)test.

Noodverordeningen in Friese gemeenten

Loopt de situatie in een gemeente uit de hand? Dan kan een burgemeester een noodverordening afkondigen. Dat betekent dat onder andere de overheid, politie en brandweer strenger mogen optreden dan in de Grondwet staat beschreven. Daarmee wordt onrust voorkomen en opgelost. Lees hierover meer op: 

 

Meer informatie van de Rijksoverheid

De Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 vervangt de noodverordening vanwege de lange duur van de coronacrisis. De reden om de tijdelijke wet in te voeren, de ingangsdatum en de werkwijze omtrent de besluitvorming vind je op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie van de Rijksoverheid