Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Aandacht voor elkaar

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. En we moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. We willen de tijd nemen om nog meer aandacht voor elkaar te hebben en stil te staan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Daarom bundelen we sinds 6 oktober alle bijzondere activiteiten en ideeën in de campagne "Aandacht voor elkaar".

Wat gaat er gebeuren?

Op dinsdag 6 oktober startte een periode waarin we als Nederlanders nog meer aandacht voor elkaar hebben. Aandacht voor verdriet, teleurstellingen en onzekerheid die mensen ervaren door de coronacrisis. Een periode waarin we ook vooruitkijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop?

Hoe doe je mee als gemeente of organisatie?

Door het hele land worden er al veel activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Aandacht voor elkaar’. We willen dit graag ondersteunen door ze op deze website te bundelen. Zo kunnen mensen die een idee hebben of mee willen doen elkaar makkelijk vinden.

Laat je inspireren door voorbeelden van goede ideeën en activiteiten. Heb je al een idee en wil je binnenkort een activiteit organiseren? Bekijk dan hoe je kunt meedoen en meld je activiteit aan. Als je meedoet kun je gebruik maken van de campagnetoolkit.

Hoe doe je zelf mee?

Veel mensen organiseren al op eigen initiatief een activiteit rondom het thema ‘Aandacht voor elkaar’. Wil jij ook iets organiseren? We willen je hier graag bij ondersteunen! Bekijk voorbeelden van goede ideeën en activiteiten. Of lees hier meer over hoe je mee kunt doen.

Lees het verhaal van Esmeralda uit Leeuwarden

 

Heb je hulp nodig?

Misschien ben je door de coronacrisis je baan verloren of is er een dierbare overleden en weet je even niet meer wat je moet doen. Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen met je geldzaken of met hoe je je voelt. Bekijk alle hulpmogelijkheden. 

Behoefte aan een luisterend oor?

Heb je vooral behoefte aan iemand die je verhaal aanhoort en zoek je naar contact met andere mensen? Ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

Senior sales representative working in office on the phone.jpg

Adviespunt Zorgbelang Fryslân

Heb je een zorgvraag of behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je bellen met het Adviespunt van Zorgbelang Fryslân, op werkdagen van 9.00 – 13.00 uur: 085 4 832 432. Je kunt het Adviespunt ook bereiken per e-mail: adviespunt@zorgbelang-fryslan.nl.

Twee dames met mobiele telefoon in de hand

Telefooncirkels tegen eenzaamheid

Voor alle inwoners in Fryslân die zich door alle coronamaatregelen eenzaam en geïsoleerd voelen en behoefte hebben aan dagelijks contact met andere mensen heeft Zorgbelang Fryslân telefooncirkels opgezet. Iedereen die zich aanmeldt voor deze telefooncirkels spreekt dagelijks in ieder geval twee andere mensen. Iemand belt jou en je belt zelf iemand. Je belt elkaar om te horen hoe het gaat en om een luisterend oor te bieden. Wil je meedoen aan een telefooncirkel? Bel dan naar het Zorgbelang Fryslân via 085 4 832 433 (lokaal tarief, werkdagen 9-13 uur) of stuur een e-mail naar info@zorgbelang-fryslan.nl.

Hand giving red heart.jpg

Rode Kruis Hulplijn

Kun jij hulp of advies gebruiken tijdens de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine zit? De Rode Kruis Hulplijn is er voor iedereen die behoefte heeft aan hulp, advies of een luisterend oor. De Rode Kruis Hulplijn is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 070 4455 888.